vrijdag 6 juni 2014

Semifreddo met meringue



IJstaart zonder ijsmachine

Semifreddo betekent, letterlijk vertaald, half bevroren. 
Je kunt het woord googelen en dan krijg je veel recepten, met en zonder eieren, met en zonder merengue. Er zijn talloze variaties en smaakjes mogelijk. Echt een recept om eindeloos mee te variëren. 
De semifreddo die ik maakte is een versie zonder eieren en met merengue (schuim). Heerlijk fris door de yoghurt.

De meringue kun je ook zelf maken*, als je bijvoorbeeld eens eiwitten over hebt. 
Je kunt ze echt een tijdje bewaren. Bijvoorbeeld totdat je deze semifreddo gaat maken. 

En weet je wat het allerleukste is? Als je alles in huis hebt, staat je ijstaart na 10 minuten al in de vriezer. Dan moet je natuurlijk wel wachten tot hij bevroren is, maar echt, het is een werkje van niets. Je hoeft daarna alleen nog op de complimenten te wachten...

Dit heb je nodig:

300 ml slagroom
5 el suiker
200 ml boerenyoghurt
150 g meringues (zelf maken of banketbakker, V&D), grof verkruimeld
(Wilde bloemenhoning of de rasp van een hele citroen.)

extra nodig: kleine (cake)vorm (inhoud 1 liter) bekleed met bakpapier of plastic folie. Maar het kan in alles wat maar in de vriezer mag, bijvoorbeeld een lege ijsbak. Kun je 'm gelijk mooi afsluiten.

Dit ga je doen:

Klop de slagroom met de suiker stijf. 
Spatel er de boerenyoghurt en 3/4 van de meringue door.
Vet de vorm in en doe dan de bekleding erin. Als je 'm niet invet, is er een kans dat de folie of het papier gaat verschuiven.
Schep de ijsbasis in de vorm, vul de hoeken ook goed.
Verdeel er de resterende meringue over; druk de meringue licht aan.
Zet de semifreddo minstens 4 uur in de diepvries om op te stijven. 

Haal de semifreddo zo’n 20 min. voor serveren uit de diepvries. 
Snijd het ijs met een nat, warm mes in mooie plakken. 
Heerlijk met een drupje limoncello! 

* Zelf meringues maken?
Reken voor elk eiwit 50 gram suiker. 
Dus heb je 4 eiwitten over, weeg dan 200 gram suiker af.
Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Als er ribbeltjes in komen, giet je de suiker er langzaam bij. Het resultaat moet fluweelzacht en glanzend zijn.
Wil je een smaakje toevoegen? Dan is dit het moment: bijvoorbeeld kokos, gehakte pistachenootjes, cirtroenrasp of vanille. 
Schep hoopjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bak de schuimpjes ca. 1 uur op 110 gr. C. 
Zeker als je ze daarna voor dit recept gaat verkruimelen, hoef je niet veel werk van het uiterlijk te maken. Wil je ze als 'koekjes' presenteren, doe dan de massa in een spuitzak en maak mooie rozetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten