woensdag 24 september 2014

Knolselderijsoep met hazelnoten en rozijntjes

Romige herfstsoep


De herfst is officieel begonnen!
Hoewel het weer af en toe nog echt zomers te noemen is, merk je in de winkels de verschuiving naar het nieuwe seizoen wel.
Appels, peren, kolen en knollen. Ze zijn er alweer volop.

Ik vind het heerlijk, dat leven met de seizoenen.
Al die veranderingen in de natuur, maar ook in huis.
Wachten op de zin: 'Zullen we de kachel maar even aanzetten?'
En ja, een nieuw seizoen vraagt ook om nieuwe gerechten.
Warmer. Steviger. Soms troostrijker.

Dit is zo'n gerecht: soep van knolselderij, met rozijnen en hazelnoten.
Laatst at ik het origineel van deze soep in een leuk Amsterdams restaurant.
En ik nam me gelijk voor om 'm eens na te maken.

Ik ben blij met het resultaat!

Dit heb je nodig:

1 knolselderij, schoongemaakt* en in blokjes      
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 el. olijfolie
75 ml. witte wijn
1 liter groentebouillon (of kip, wat je lekker vindt)
flinke hand rozijnen
125 ml. slagroom
zout en peper
handje hazelnoten (versiering)
(hazelnoot) olie

Dit ga je doen:

Pel en snipper de ui fijn.
Fruit deze in de olijfolie aan.
Voeg dan de geplette teen knoflook en de blokjes knolselderij toe.
Bak deze even, al omscheppend, flink mee.
Blus af met de scheut wijn en voeg de bouillon toe.
Zet de warmtebron lager.
Laat het geheel een half uurtje zachtjes koken, totdat de knolselderijblokjes zacht zijn.

Pureer de soep met een staafmixer, totdat hij mooi glad is.
Roer er dan de rozijntjes door.
Roer de slagroom door de soep en warm het geheel nog even door.
Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.

Rooster de hazelnoten even in een droge koekenpan, totdat je ze begint te ruiken. Mmmmm!
Hak ze daarna grof door.

Serveren:
Schep de soep in diepe borden.
Leg een hoopje hazelnoten in het midden en druppel hieromheen wat notenolie.

Met een mooi stuk brood en lekkere boter is dit een maaltijdsoep.

Geniet!

* Knolselderij schoonmaken?
Ziet hij er niet aandoenlijk onhandig uit, die knol? 
Hij heeft zo'n prachtige oervorm. 
Neem 'm mee naar huis, pak een snijplank en een flink scherp mes.
Bekijk de knol eens goed. Aan een kant ziet hij er behoorlijk ingewikkeld uit. 
Dat stuk snijd je er als een dikke plak af. 
Nu zet je de knol op het snijvlak. Hij staat nu stabiel.
Snijd nu met je mes de schil van boven naar beneden, vlak langs de knol, af. Je volgt de ronde vorm dus met je mes.
Klaar? Snijden maar. Eerst in plakken, dan repen, dan blokjes. 
Klaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten