zondag 12 november 2017

Portugese kaastaartjes van Janneke Philippi



Portugese kaastaartjes, heerlijk bij alles

Wij kregen van Fontaine Uitgevers het kookboek Heerlijk Simpel van Janneke Philippi toegestuurd. Een mooi uitgevoerd, gebonden boek met ruim 100 makkelijke recepten voor ieder moment.

De fotografie is prachtig en de hoofdstukindeling volgt de eet en drinkmomenten van de dag, beginnend bij de lunch. Maar... zowel Janneke als wij vinden dat deze kaastaartjes ook makkelijk kunnen bij het ontbijt.

De recepten zijn duidelijk beschreven en er worden niet al te veel ingrediënten per recept gebruikt.
Dat alles overal evengoed verkrijgbaar is, zoals op de achterkant van het boek wordt gezegd, betwijfelen wij een beetje, omdat bijvoorbeeld piadina en Zweeds platbrood misschien niet in elk dorp op de plank liggen. Daarentegen laten de foto's goed zien wat er wordt bedoeld.
En nogmaals: die foto's zijn top!

Het recept waar ik gelijk aan ben begonnen is dus van de kaastaartjes. Waarvan ik dacht dat het hier om een variant op de bekende Pastel de nata ging. Maar nee, het ligt anders.
De beroemde Pastel de nata is een roomtaartje, oorspronkelijk afkomstig uit het Portugese Belém, een wijk in Lissabon.
En dit kaastaartje komt uit Sintra, een kustplaats vlakbij Lissabon. Deze zijn dus niet met room gevuld, maar met verse kaas en kaneel. En het onderstaande recept is de persoonlijke versie daarvan van Janneke. Nu weet je het!

Hoe ze ook heten en waar ze ook vandaan komen, ze zijn snel gemaakt en heerlijk!

Dit heb je nodig voor 12 stuks: (ik heb het recept gehalveerd en dat ging prima).

8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
200 gram verse roomkaas
150 gram suiker
4 eierdooiers
1 zakje vanillesuiker
1 tl. gemalen kaneel
poedersuiker
ingevette muffinvorm voor 12 stuks

Dit ga je doen:

Verwarm de oven voor tot 200 graden C. Stapel de deegplakjes op en rol ze uit tot een grote lap. Snijd het deeg rond een schoteltje of bakring twaalf deegrondjes van 10 cm. doorsnede. Bekleed de holtes van de muffinvorm ermee. 

Klop met een garde de roomkaas los met de suiker. Klop de eidooiers, de vanillesuiker en de kaneel erdoor. Schenk het kaasmengsel op de deegbodems.
Bak de taartjes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur. Bestuif ze met poedersuiker.

Bereiden: 15 minuten
Oven: 20-25 minuten + afkoelen

Uit: Heerlijk Simpel
ISBN 978 90 5956 759 7 

Fontaine Uitgevers


Tip van de Keukenzusters:
Je houdt dus 4 eiwitten over. Sla deze stijf met suiker (zelfde gewicht als de eierdooiers) en een druppel vanille of amandel essence. Spreid het mengsel uit op een met bakpapier bekleed bakblik tot 1 laag en zet het in een tot 80 graden voorverwarmde oven. Ruim 2 uur laten staan, totdat de merengue goed droog is. Haal het van het bakpapier af en breek het in stukken en stukjes. Verpak in plastic en bewaar op een droge plaats. Hier kun je bijv. met Kerst een Eton mess of een semifreddo mee maken. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten