zondag 4 maart 2018

Ouderwetse hutspot

Stamppot wortelen, aardappelen en uien met krabbetjes


Wat maakt een ouderwetse hutspot zo lekker?
Langzaam gegaarde krabbetjes, varkensribbetjes. En dan de groenten in het kookvocht gaar koken.

Je gaat 's morgens naar een slager met betrouwbaar scharrelvlees en vraagt om mooie krabbetjes.
Voor 4 ruime porties heb ik een kilo gebruikt.


Verder heb je op je boodschappenlijst het volgende staan:
- 6 aardappelen
- 5 winterpenen
- 4 flinke uien
- wat boter en olie
- "soepgroenten": restjes prei, wortel, knolselderij, bleekselderij, en peterselie, laurier, peperkorrels, zout


In het begin van de middag braad je in een grote pan de gepeperde en gezouten krabbetjes aan in wat olie met een klontje boter. Ondertussen ruim je je groentela op en doe je de schoongemaakte groenten in grove stukken in de pan. Blus af met water zodat de krabbetjes net onder staan. Voeg de laurier, peper en eventueel andere kruiden naar smaak toe. Deksel op de pan en rustig laten pruttelen tegen de kook aan.

's Avonds schep je de krabben en groenten uit het kookvocht (kan ook gezeefd natuurlijk). In een deel van dit kookvocht kook je de aardappelen, stukjes wortel en grof gesnipperde ui samen in 15-20 minuten tot ze gaar zijn. De rest van het kookvocht kook je in tot een mooie jus. Laat de krabben ondertussen afkoelen tot je het vlees van de botjes kan halen. Ja, dit is nu echt pulled pork!
Stamp de aardappelen, wortelen en uien tot een smeuïge hutspot en houd deze warm tot je de hutspot serveert met het vlees bovenop en een flinke schep jus.

Was het maar altijd onder nul….







Geen opmerkingen:

Een reactie posten